Groeiend aandeel hiv-diagnoses onder jongeren vraagt om actie

PERSBERICHT  
Uitgebracht door Aidsfonds-Soa Aids Nederland, op 21 oktober 2024.

Aidsfonds maakt zich zorgen over de laatste cijfers van Stichting hiv monitoring, die laten zien dat de daling in het jaarlijks aantal nieuwe hiv-diagnoses in Nederland stopt. Vanaf 2010 daalde dit, maar de laatste paar jaar zet deze daling niet verder door. Terwijl het totaal aantal nieuwe hiv-diagnoses stabiel blijft met 424 geregistreerde gevallen in 2023, valt vooral op dat het aandeel van jonge mannen die seks hebben met mannen (MSM) met een nieuwe hiv-diagnose toeneemt. Deze week bespreekt de Tweede Kamer de begroting van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en is de eerste kans van Kamerleden om het tij te keren. 

Mark Vermeulen, directeur van Aidsfonds-Soa Aids Nederland: "Het feit dat het aandeel jonge mannen die seks hebben met mannen met een nieuwe hiv-diagnose stijgt is zorgwekkend. Dit vraagt om intensivering van preventiecampagnes, zoals het promoten van condoomgebruik en betere toegang tot PrEP. Denk hierbij aan het gratis verstrekken van PrEP aan kwetsbare groepen die het niet kunnen betalen. Jongeren moeten de informatie en middelen krijgen om zichzelf te beschermen tegen hiv."   

In de leeftijdscategorie 15-24 jaar werden in 2023 40 nieuwe hiv-diagnoses gesteld. Het aandeel jongere MSM (15-30 jaar) met een nieuwe hiv-diagnose is gestegen van 15% in 2002 naar 29% in 2023. Deze stijgende trend benadrukt de noodzaak om bestaande preventiestrategieën te versterken en nieuwe maatregelen te implementeren.  

PrEP en condoompromotie blijven essentieel  
Dat meer preventie nodig is blijkt uit de cijfers van Stichting hiv monitoring over gebruik van PrEP voorafgaande aan een hiv-diagnose. Het gebruik van PrEP – de preventieve hiv-medicatie – stijgt onder MSM en transgenderpersonen, van 8% in 2021 naar 15% in 2023. Desondanks blijven er veel kansen liggen; van de mensen met een nieuwe hiv-diagnose die PrEP niet hebben gebruikt, dacht 25% geen risico te lopen, kende 19% PrEP niet en had 21% graag PrEP gewild, maar had geen toegang of stond op een wachtlijst. Daarnaast geeft 23,4% van de in 2023 met hiv gediagnosticeerde MSM aan geen PrEP te hebben willen gebruiken. Tegelijkertijd zijn er signalen dat de zorg voor mensen die stoppen met PrEP verbeterd moet worden. Vermeulen benadrukt het belang van een gebalanceerde aanpak: ​​​"PrEP is een krachtig middel, maar het is niet de enige oplossing. Er moet daarnaast geïnvesteerd worden in condoompromotie en betere begeleiding voor mensen die met PrEP stoppen.”  

Nederland nog steeds in goede uitgangspositie  
Ondanks de zorgelijke cijfers onder jongeren, benadrukt Aidsfonds dat Nederland nog steeds in een goede uitgangspositie verkeert om het aantal nieuwe hiv-infecties naar nul terug te brengen. De middelen zijn voorhanden, maar moeten effectief worden ingezet.

Vermeulen: "We hebben de tools om hiv de wereld uit te helpen. Maar we moeten snel en doortastend handelen om verdere verspreiding onder kwetsbare groepen te voorkomen Dit kan door meer campagne te voeren en een goede surveillance die ons de cijfers geven om bij te sturen. Daarin is een grote taak weggelegd voor onze overheid, onze oproep is dan ook om juist hier niet op te bezuinigen. We vrezen dat als er juist op preventie bezuinigd wordt de stijging in hiv-infecties verder zal doorzetten, en we weer 15 jaar teruggaan in de tijd.” 

Deze cijfers zijn te vinden in een voorpublicatie van het 2024 Hiv Monitoring Rapport beschikbaar op de website van Stichting hiv monitoring www.hiv-monitoring.nl/voorpublicatie2024. Op 21 november 2024 wordt het volledige rapport online gepubliceerd.

​​​