V&VN ambassadeur: Klaas Hoeksema
Kan je kort iets over jezelf vertellen? Wat is je achtergrond in de hiv-zorg en wat doe je nu?
Ik was verpleegkundige op de afdeling psychiatrie in het AMC toen de aidsepidemie begon. Het was echt schrikbarend, ook in mijn persoonlijke omgeving. In 1985 ben ik mede daarom begonnen als verpleegkundig consulent op de hiv/aids afdeling in het AMC, waar ik heb geholpen om de polikliniek op te bouwen.
In 1990 ben ik naar het OLVG overgestapt en ook hier de poli opgezet. Inmiddels draaien wij, als verpleegkundig consulenten/specialisten, zelfstandig de poli’s, met supervisie van de artsen op de achtergrond. We hebben een goed team en ik vind het nog steeds leuk werk!
De NVHB, SHM en V&VN hiv consulenten organiseren samen een Meet&Greet tijdens de Positive Flame tour, onder de slogan "Working together for excellent HIV care". Hoe belangrijk is deze samenwerking voor de hiv-zorg, in jouw ogen? Is het in jouw dagelijkse werk ook zichtbaar?
Voor de hiv-zorg is deze samenwerking heel belangrijk. Vanuit mijn rol als verpleegkundig consulent ben ik natuurlijk al sinds 1985 gewend om nauw samen te werken met de hiv-artsen. Dit is, denk ik, ook het bijzondere van hiv-zorg, dat je als team heel erg op elkaar bent ingespeeld en alles met elkaar bespreekt. Dus de samenwerking tussen de NVHB en V&VN is voor mij heel zichtbaar.
Ook SHM speelt een belangrijke rol in het werk van verpleegkundig consulenten/specialisten. Als verpleegkundigen zijn wij namelijk degene die tijdens het eerste gesprek nieuwe patiënten vertellen over SHM. We leggen uit dat SHM gecodeerde data van patiënten verzamelt. Tegenwoordig vertellen we ook dat er wordt gekeken naar andere dingen zoals hart- en vaatziekten, en wij vragen om toestemming van de nieuwe patiënten en registeren ze bij SHM. Daarnaast heb ik ook verpleegkundige collega’s elders in het land die ook dataverzameling voor SHM doen.
Je bent de ambassadeur van de V&VN bij de Meet&Greet. Wat hoop je als ambassadeur over te brengen?
Het is belangrijk dat we laten zien dat we als een groep gezamenlijk goede zorg leveren. Vanuit het perspectief van de V&VN is het ook belangrijk om te laten zien dat wij er als verpleegkundig consulenten vooral staan voor opvang en begeleiding. Dit wil ik ook graag vertolken naar het buitenwereld.
Waar kijk je het meeste naar uit in de week van AIDS2018? Zijn er bepaalde presentaties of evenementen waar je graag bij wilt zijn? Of ben je zelf bij iets betrokken?
Er moeten ook mensen hier blijven om de poli draaiend te houden, dus ik ga maar gedeeltelijk naar AIDS2018 en vooral naar de Global Village. Ik denk dat dit heel leuk wordt en het is een mooi moment om presentaties bij te wonen en collega’s te spreken.
Ik kijk ook uit naar het Association of Nurses in AIDS Care pre-conference dat op zondag 22 juli plaatsvindt. Verder doe ik mee met verschillende dingen in die week, waaronder de Positive Flame Meet & Greet natuurlijk en ga ik naar de Power of Love.
Welke boodschap hoop je dat de wereld meeneemt over hiv in Nederland na AIDS2018?
De situatie voor hiv-zorg in Nederland is vrij uniek en dient als een mooi voorbeeld voor andere landen en andere ziektebeelden. Het is belangrijk dat we aangeven hoe goed we de zorg hebben geregeld in Nederland en wat de rol is van verpleegkundig consulenten/specialisten. Want, ondanks de openheid die er hier is, zijn mensen nog steeds bang als ze de diagnose hiv+ krijgen. Dan is het onze taak als verpleegkundigen om ze op te vangen en de juiste informatie te geven.
Binnen Nederland moet er nog meer aandacht aan hiv worden besteed. Er blijft onbegrip, angst en natuurlijk stigma, vooral onder bepaalde groepen. Ik hoop daarom dat bijvoorbeeld de Positive Flame tour laat zien dat er in Nederland veel tolerantie is, en dat binnen groepen in Nederland waar nog veel stigma rondom hiv heerst, hierdoor de ogen opengaan. We moeten blijven werken om dit te veranderen.