AIDS 2018: chairs Linda-Gail Bekker en Peter Reiss vertellen over het programma
Deze zomer zal AIDS 2018 van 23-27 juli plaatsvinden in Amsterdam. De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang. Om meer over de conferentie te weten te komen spraken we tijdens hun bezoek aan Amsterdam met de voorzitter van de International AIDS Society (IAS) en internationale co-voorzitter professor Linda-Gail Bekker en co-voorzitter professor Peter Reiss.
Welkom in Amsterdam. Nu de conferentie al over een paar maanden is, gaat de tijd vast snel. Hoe gaat het met de voorbereidingen?
Linda-Gail Bekker (LGB): De afgelopen week is een belangrijke week geweest voor de conferentie, die bekend staat als de marathon meeting. En het was ook echt een marathon om alles te bespreken, zowel als het gaat om het aantal, als om de diepte en breedte van de abstracts die we hebben ontvangen. We hebben inmiddels een programma kunnen vormen op basis van de abstracts en we zijn zeer optimistisch.
Peter Reiss (PR): Er zijn inderdaad veel abstracts uit verschillende regio’s ingestuurd. Al vanaf het begin was een van onze doelen om Oost-Europa en Centraal-Azië meer uit te lichten en ik denk dat iedereen goed zijn best heeft gedaan om dit thema meer naar voren te brengen. Ik wil ook graag van deze kans gebruikmaken om alle teams die hard gewerkt hebben aan het samenstellen van het uitgebreide programma te bedanken voor hun inspanningen. Het heeft veel creativiteit gevergd om tot goede sessietitels te komen die de aandacht van de bezoekers trekken.
Kunnen jullie ons wat meer vertellen over het programma?
LGB: Ik denk dat we wel kunnen zeggen dat alle onderwerpen die op dit moment relevant zijn voor het veld voorbij zullen komen, waaronder nieuwe medicatie, nieuwe manieren van het combineren van antiretrovirale (ARV) medicatie, pre-expositie profylaxe, genezing van hiv, co-infecties en vele andere belangrijke onderwerpen.
Het thema migrantenpopulaties komt ook aan bod, evenals andere belangrijke populaties, zoals sekswerkers, mannen die seks hebben met mannen en natuurlijk de populatie die intraveneus drugs gebruikt.
Daarnaast krijgen we inmiddels berichten van politici, leiders en beroemdheden dat zij naar de conferentie komen. We geven nog niet alles bloot, maar u zult niet teleurgesteld worden!
Zijn er nog bepaalde plenaire sprekers die u wilt uitlichten?
PR: Er is heel veel, ook in variëteit, dat in 4 dagen besproken wordt. We hebben een aantal relatief jongere rising stars als plenaire spreker en persoonlijk kijk ik erg uit naar dat deel van de conferentie.
Is dit iets unieks voor AIDS 2018?
LGB: Ja. We vonden dat, zeker bij bepaalde onderwerpen, het goed zou zijn om een getalenteerd persoon neer te zetten die midden in zijn carrière staat en goed op weg is. Een mooi voorbeeld hiervan is Brad Jones, die zal spreken over de nieuwe bevindingen op het gebied van vaccinaties, het genezen van hiv en andere gebieden.
PR: Iemand anders die we zouden moeten benoemen is Emily Hyle, een jonge opkomende infectieziektenspecialist uit een groep die veel onderzoek doet op het gebied van het modelleren van ziektes. Emily zal de interacties tussen hiv, andere infecties en niet-overdraagbare ziektes gaan bespreken.
LGB: Hoewel we veel kunnen leren van hoe Nederland met de epidemie om is gegaan in de afgelopen jaren, heeft Kenia ook veel bereikt op het gebied van preventie in de belangrijkste populaties en onder de heteroseksuele populatie. Dit programma wordt geleid door Nduku Kilonzo, die vol passie zal spreken over het land dat, in mijn ogen, het Nederland van Afrika kan worden in dit opzicht. Natuurlijk zijn er ook nog de bekende gezichten zoals Peter Piot, die kijkt naar hiv in de wereldwijde context en Pedro Cahn die ARV-therapie gaat bespreken.
U noemde Oost-Europa en Centraal-Azië als een belangrijk thema voor de conferentie. Zijn er nog andere thema’s waar u ons meer over kunt vertellen?
PR: Jeugd is een belangrijk thema tijdens de conferentie. We zijn een nieuwe weg ingeslagen door iemand uit te nodigen van buiten het hiv-veld, die gaat vertellen over neurocognitieve wetenschap en gedrag van jongvolwassenen en hoe dit de hiv-preventie en –behandeling beïnvloedt.
LGB: Hiv onder jongvolwassenen is nog steeds een noot die moeilijk te kraken is, zowel gezien vanuit preventie als vanuit behandeling. We hopen dat deze aanpak ons zal helpen om onze programma’s hier beter op af te stemmen. We besteden zelfs een hele dag aan de jeugd. We hebben daarnaast nog een hele interessante socialmediagroep, die cutting-edge werk doet om jongeren te betrekken bij zaken als hiv en seksuele gezondheid. Ze tonen hun werk op het grote scherm, dat heel overtuigend en interactief zal zijn. We brengen ook jonge mensen met diverse achtergronden op het podium, om te bespreken hoe jonge mensen een leiderschapspositie kunnen innemen.
Wat voor advies zou je iemand geven die nog nooit op een AIDS-conferentie is geweest?
PR: Als je er nog nooit geweest bent, zal je versteld staan. Het lijkt niets op waar je ooit geweest bent. Het kan erg overweldigend zijn, dus ik raad ook zeker aan om van tevoren het programma goed te bekijken, keuzes te maken hierbij te blijven. Daarnaast maken we gebruik van een zogenaamd ‘roadmap’-systeem, waarbij er routes zijn voor presentaties en evenementen met hetzelfde onderwerp.
LGB: Mijn advies is: maak geen aantekeningen. Ga gewoon zitten en neem alles in je op. Veel presentaties worden opgenomen via een webcast en zijn achteraf makkelijk terug te luisteren. Het idee van de conferentie is dat je ideeën deelt en met anderen spreekt. Als je enigszins geïnteresseerd bent in de sociaal-activistische kant van hiv en aids, moet je zeker een bezoek brengen aan de global village.
PR: Ik zou je ook adviseren om ook naar andere dingen te luisteren naast waar jouw eigen expertise ligt.
LGB: Dat gezegd hebbende, zouden we iedereen willen adviseren de posters te bekijken. Hier zit het goud en hier zullen de roadmaps goed van pas komen. Er zullen iedere dag 800-900 posters gepresenteerd worden en het aanbod wisselt met de dag. De abstracts zullen daarnaast ook online en in JIAS gepubliceerd worden.
Blijf ook zeker voor de laatste dag en de rapporteur-sessie. Er zit veel werk in voor de teams en het is zeker de moeite waard om ervoor te blijven. In slechts 2 uur wordt er een zeer goed overzicht van de gehele conferentie gegeven.
Wat gebeurt er nog meer rondom de conferentie?
PR: We organiseren in Nederland op 16 mei een groot evenement in Amsterdam om aandacht te vestigen op de conferentie en om de publieke opinie over aids te veranderen. Met als doel dat men weet dat aids niet langer een probleem meer is, ook in Nederland niet. Zo is er onder andere een rondreizende tentoonstelling waarbij de focus ligt op stigma. De tentoonstelling wordt die dag gelanceerd in Amsterdam en zal vervolgens door verschillende steden in Nederland trekken om de boodschap te verspreiden. Het derde component van de dag is gericht op jongeren. Een groep jonge mensen zal in gesprek treden met andere jongeren in verschillende delen in de wereld en samen met hen een boodschap samenstellen die ook naar de conferentie wordt meegenomen.
Daarnaast weet ik dat er tijdens de conferentie verschillende initiatieven zijn, in zowel de global village als in het centrum van Amsterdam. Een voorbeeld daarvan is een tentoonstelling van een groep genaamd ATLAS 2018. Zij hebben de wereld over gereisd om verhalen van mensen die leven met hiv te verzamelen en hebben die met video’s en foto’s vastgelegd. Hun tentoonstelling wordt gehouden in de Beurs van Berlage en ze nemen een deel ervan ook mee naar de global village op de conferentie. Daarnaast is er de Postive flame-loop door Amsterdam op woensdag 25 juli. De route eindigt met een theater-evenement, dat is bedoeld voor mensen die leven met hiv uit Nederland en voor mensen uit andere delen van de wereld, die voor de conferentie naar Amsterdam zijn gekomen.
Hoe kunnen bezoekers meer te weten komen over deze initiatieven?
PR: Er is iemand die een lijst van alle activiteiten in Amsterdam bijhoudt en op een gegeven moment zal deze lijst gelinkt worden aan de website van de conferentie, zodat iedereen kan bekijken wat er te doen is.
Waar zou je willen dat de conferentie om herinnerd zal gaan worden?
PR: Ik zou natuurlijk willen dat men zal zeggen dat dat wat gepresenteerd is, goede wetenschap was. Daarnaast zou ik willen dat er op de conferentie wordt teruggekeken als een moment van wereldwijde solidariteit en ik hoop dat dit na de conferentie zal leiden tot verbeteringen voor mensen die leven in gebieden waar hiv nog niet onder controle is, zoals Centraal-Azië en Oost-Europa.
LGB: Daar ben ik het mee eens. Ik hoop echt dat dit een keerpunt is voor Oost-Europa en Centraal-Azië. Het is veel om te vragen, maar ik wil dat dit het punt wordt waarop we zeggen dit is onacceptabel en we gaan er samen voor zorgen dat het niet verder uit de hand loopt. Het zou fantastisch zijn als we op die manier terug kunnen kijken op de conferentie.